Sådan kan du gøre!

 
Søren Lauridsen

Søren Lauridsen

Seminarielektor. Cand. pæd. i almen pædagogik. Censor på pædagogiske professionhøjskolero, faglig websiteredaktør og on-lineunderviser på www.professionsviden.dk.

email: sl@professionsviden.dk
http://professionsviden.dk
 

Stresshåndtering og opgaveskrivning.

Lidt om stresshåndtering. Nogle gode råd og vejledning til dem, der måske er lidt nervøse og stresset over at skulle fremstille en skriftlig opgave.

1.Erkend først og fremmest, at du er stresset, presset eller nervøs. Mærk og vær i situationen. Det er normalt og er kroppens svar på at du trækker maksimalt på dine ressourcer. Når du accepterer din (uvante) situation bliver kroppen lidt mere tryg og hjernen giver dig lidt mere overskuelighed. Sig til dig selv: Ja, jeg er nervøs og mærk nu, hvordan din krop langsomt bliver mere afslappet end før. Helt afslappet bliver den ikke. Og det er heller ikke meningen fordi du skal præstere.

2. Sig til dine omgivelser, at du skal have fred og ro. Få børnene passet, lad kæreste/mand kone overtage de praktiske opgaver. Det er en forholdsvis kort periode du gør jo dit bedste hele tiden.

3. Ambitioner.
Klargør dine ambitioner og tænk konsekvensen igennem. Hvad er mit succeskriterium? Hvem bestemmer det? Mig selv eller andre? (medstuderende, familie, venner m.v.) ? Hvad gør mig tilfreds?

Vær realistisk og organiser dit arbejde så det bliver målrettet og fokuseret. En ting ad gangen. Først forståelse af opgaven – læs den grundigt. Tag en pause – drik en kop te, ryg en smøg, hør noget musik og mærk, at du får lidt mere kontrol over indtrykkene fra opgaven.

4. Gå igang.
Skriv nu op, hvad der falder dig ind. Hvad interesser dig og hvad ved du noget om? Hvad har jeg litteratur om?

Lav et skelet for opgaven med stikord. Indledning kunne være (stikord), teoriafsnit (emne eller tema (f.eks. relationer) kunne være med (f.eks. teoretiker: Honneth, Stern, Tønnesvang). Praksiserfaringer (kan huske fra min praktik?). Hold en pause. Kig på dine stikord og vurder om der er kommet nye ideer.
Det er svært at skrive indledning før man har overblik over opgaven. Overblikket kommer oftest sent i processen.

Start med at skrive noget, du er nogenlunde sikker på, så du får selvtillid.

Tilrettelæg din tid så du også har pauser Mindst 10 min. pr. time.

5. Husk.
Sørg for frisk luft og dyrk eventuelt motion, så du brænder stresshormoner af eller lav en mindfullness øvelse

6.Øvelse i at håndtere stress.
Hvis du mærker en begyndende uro eller tegn på, at du syntes, du er ved at miste overblikket: Tag nogle dybe indåndinger – helt ned i maven – hold vejret et øjeblik og pust ud. Gentag øvelsen og forsøg at kanalisere indåndingen – lidt ad gangen – helt ud i tæerne så suget i maven eller spændingerne i nakken lige så stille fordeles i ben og fødder og så at sige ”forsvinder” ud i gulvet. Gør det så tit du har brug for det. Husk at holde regelmæssige pauser. Du arbejder bedst og mest effektivt, når du har kontrol over tingene dvs. er udhvilet og frisk i hovedet. Når du laver øvelserne i en længere pause – så prøv at undgå at bedømme og vurder dine tanker – lad dem komme og gå ”venligt” som en film, der spiller uden du tager stilling til den, men netop registrerer og behandler dem blidt og roligt.

7. Det er umuligt ikke at være stresset under opgave skrivning, men del dine tanker og problemer med dine medstuderende og brug det du ved noget om så du ikke skal starte helt forfra.

Tilføj kommentar:

Du skal være logget ind for at kunne skrive kommentarer:
Share |